Tre Snapshots fra Iværksætterscenen i Danmark

Danmark har i disse et stort fokus på iværksætteri og innovation, fordi hvis Danmark skal forblive konkurrencedygtige på den internationale scene, så er vi afhængig af, at vi bliver ved med at være gode til producere nye idéer og omsætte dem til rentable virksomheder, som kan skaffe arbejdspladser.

Iværksætteri er blevet til et højaktuelt emne i den politiske debat, hvilket har gjort, at der er mange lokale tiltag til at hjælpe iværksættere i gang. I Aarhus har Aarhus Universitet i år 2009 startet Studentervæksthuset og det er i det hele taget blevet kutyme, at de højere uddannelsesinstitutioner har en Væksthus tilknyttet, som kan hjælpe de unge studerende i gang, som ønsker at beskæftige sig med i værksætteri

Alligevel har iværksætteriet svært ved at få sit tag i den danske befolkning, der bliver peget på forskellige forklaringer. Den ene er, at Danmark er så forankret i en lønmodtagermentalitet, som gør, at vi er mindre villige til at løbe risici.

En anden grund er, at på trods af de politiske intentioner oplever iværksætterne ikke meget hjælp i det administrative bureaukrati ifølge Dansk Iværksætterforenings årlige statusrapport.

Når det så er sagt er der stadig masser af succeshistorier i den danske iværksætterkultur.

Barutren – Nydansker Skaber Arbejdspladser

Ihsan Barut, som har startet Tenko, er en af de iværksættere, der står for sådan en succeshistorie. Ihsan er passioneret omkring to ting i sin virksomhed. At kunderne er tilfredse og, at hans medarbejdere trives.

Denne passion har han gjort til hovedhjørnestenen i hans forretning, hvor han personligt sørger for at besøge kunderne mindst en gang om måneden for at høre om de er tilfredse. Derudover er han en nærværende arbejdsgiver, som sørger for at værksætte sine medarbejderes arbejde.

Dette tegner et noget modsat billede af en rengøringsvirksomhed, som ellers befinder sig i en industri med et blakket ry, fordi medarbejderne ofte er underbetalte og arbejder så hårdt og stressende, at de ofte pådrager sig arbejdsskader.

Udover Barutren har Ihsan også startet en virksomhed op ved siden af, som sælger rengøringsartikler. Ihsan kommer med en anden baggrund, fordi han er nydansker og derfor måske ikke er lige så forankret i lønmodtagermentaliteten.

Kidup – Del Det Dyre Børneudstyr

Kidup er en udspringer af det Aarhusianske startup fælleskab Culture Works, som har mange jern i ilden. Projektet Kidup blev startet op under et af det internationale startupweekend lokale events i Aarhus.

Da Christoffer og Philip dukkede op med idéen var den rå og ufærdig og handlede på det tidspunkt mere om et community, hvor nybagte forældre kunne stille dumme spørgsmål end en hjemmeside, som skal fungere som mellemmand for udlejning af babyudstyr.

Det var i år 2014, at Kidup blev grundlagt på startupweekend, men projektet har fået ekstra meget eksponering, fordi det deltog i programmet Løvens Hule i Danmarks Radios bedste sendetid.

Her lykkedes det Christoffer og Philip at pitche deres produkt så godt, at grundlæggeren af Just-eat Jesper Buch, som er en pengestærk herre. Derudover har Jesper Buch også investeret i Gomore, som er en internetportal, som gør det samme som Kidup, men bare i forhold til transport.

Han har dermed allerede erfaring med deleøkonomien, hvilket gør ham til en stærk medspiller for Kidup. Når der er tale om Jesper Buch, så er der heller ingen tvivl om, at ambitionerne ikke kun når nationalt, men også internationalt.

Refurb – Grøn IT

Refurb er en startup, som allerede har bevist sin eksistensberettigelse qua, at den blev oprettet oven på firmaet 2. Hand iT i år 2008, som var grundlagt i år 2005. De har bygget en forretning op omkring visionen, at ville sælge brugt IT.

Fidusen er, at de opkøber brugt IT fra virksomheder og offentlige institutioner og giver dem et eftersyn og sørger for, at de kan sælges videre med 2 års garanti efterfølgende til den halve pris af en ny computer.

Det er en del af Refurbs identitet at ville sætte fokus på det massive forbrug af IT ikke bliver genbrugt. Det er tankevækkende, at 98 % af det IT som Refurb opkøber kan sælges igen med 2 års garanti, når det for sælger blot var affald.

Refurb har også en god historie at fortælle som er understøttet af fakta, fordi de har undersøgt, at brugt IT kun udgør 2 % af vores samlede mængde af affald, men de 2 % frigiver 70 % af de skadelige affaldsstoffer som vi producerer.

Den gode nyhed fra Refurbs side er, at der plads til forbedring.

Ovenstående er tre meget forskellige eksempler på, hvad den danske iværksætterscene har at byde på. Barutren udfordrer en allerede eksisterende industri, hvor konkurrencen er meget hård. Kidup forsøger at skabe et blåt ocean, hvor der ingen konkurrenter er endnu. Refurb har fundet en niche, som baserer sig på dygtigt købmandskab og god storytelling.

 

Loading Facebook Comments ...