Studie og startup – vores tre råd

Hej, mit navn er Peter, og jeg har i dette blogindlæg fået æren af at give vores bud på, hvordan man formår at kombinere sine studier med iværksætteri. Jeg er én af i alt tre medejere af tekstbureauet TEXTA, som jeg startede med to kammerater tilbage i 2015. Vi var alle netop begyndt på vores respektive videregående uddannelser i Aarhus, da vi en kold og våd septemberdag slog hovederne sammen og besluttede at supplere pensum med vores eget startup. I dag er projektet blevet meget mere end blot et supplement til studierne, hvilket blandt andet har betydet, at vi er dag er 15 ansatte og er flyttet i vores eget kontor på ca. 400 kvm i hjertet af Aarhus C.

Jeg håber, du kan bruge nedenstående råd, og ønsker dig held og lykke med tilværelsen som selvstændig.

Sparringspartnere er guld værd

Noget, vi desværre opdagede forholdsvis sent, var de muligheder, landets mange uddannelsesinstitutioner tilbyder studerende, der sideløbende med deres studier starter egen virksomhed. Vi deltager i dag med vores nye projekt, WeLink, i et iværksætterprogram på Aarhus Universitet kaldet Studentervæksthus Aarhus (SVAA), som hjælper unge iværksættere med at forvandle en spirende idé til en veletableret forretning.

Her har vi mulighed for at sparre med alt fra revisorer til jurister, som pro bono tilbyder gode råd og vejledning. Deltagelsen i programmer som disse giver desuden adgang til et netværk af andre studiestartups, der løbende giver feedback og konstruktiv kritik, som forhåbentligt kan omsættes til ændringer i virksomheden eller optimere balancegangen mellem uddannelse og erhvervsvirksomhed.

Vær ikke bange for at ansætte, hvis det tager fart

Da TEXTA så småt voksede sig større, skulle vi tage stilling til spørgsmålet vedrørende ansættelsen af medarbejdere. Dette er et naturligt skridt i en virksomheds livscyklus, men mange udskyder rekrutteringen grundet økonomiske eller administrative bekymringer. En ansættelse er en betydelig økonomisk forpligtelse, og det kræver ydermere, at man overholder loven ift. forsikringer, skat og selve arbejdspladsen, men ikke desto mindre er det vigtigt at anerkende, når forretningen efterhånden er blevet så omfattende, at du har brug for flere ressourcer.

Anerkend, når virksomheden ikke længere er et startup, hvor du både er kundeansvarlig, marketingschef og bogholder. Se ansættelsen som en investering – både ift. virksomheden, men også i relation til din uddannelse. En ny medarbejder vil dels forhåbentligt skabe indtægter, der overstiger udgifterne til løn, forsikring osv., og dels give dig mere tid og frihed til at varetage dine studier.

Du kan ikke det hele selv

Den klassiske iværksættertype vil gerne gøre alt selv, hvilket bunder i et ønske om at spare penge og bevare kontrollen over samtlige dele af forretningen. Selvom dette er et ganske logisk udgangspunkt, kan denne strategi være en betydelig hæmsko for vækst og fornuftige karakterer. De kroner, du sparer på at gøre det selv, risikerer at stå i skarp kontrast til det uforløste potentiale, du ikke selv har kompetencerne til at udnytte.

Jo før du som iværksætter (og studerende for den sags skyld) indser, at du hverken kan eller bør varetage alt fra markedsføring til rengøring, des hurtigere kan du koncentrere dig om den såkaldte primære værdisskabelse, mens andre tager sig af de sekundære forhold. I en opstartsfase giver det naturligvis rigtig god mening at være omkostningsfokuseret, men efterhånden som forretningen vokser, bør du være forberedt på at konsolidere og ”trimme” din virksomheds fokus – dette gælder særligt som studerende, hvor pensum også kræver opmærksomhed.

 

Loading Facebook Comments ...