Hvad jeg lærte af min første startup (ved siden af studiet)

i 2008 læste jeg Informationsvidenskab på Århus Universitet, samtidig med at jeg startede en netbutik, og det var på mange måder en meget lærerig tid. Jeg var på et af de studier, som ikke nødvendigvis kræver så mange aktive forberedelsestimer, og det var et godt valg.

Jeg startede SUMOpix.com sammen med en kammerat og en investor, og vi fik hurtigt gang i hjulene, og inden første år var omme havde vi allerede en håndfuld ansatte, og sendte fotoprodukter til både danskere, nordmænd og svenskere.

Jeg startede shoppen for at få mere frihed, og for at kunne rejse og opleve verden, men fandt ud af at det var det forkerte format min virksomhed havde. Jeg druknede ret meget i papirarbejde og ledelsesopgaver, og har i dag bestemt mig for ikke at have ansatte, da jeg godt kan lide at være en fri fugl, der kan rejse rundt i verden.

Fra ansatte til freelancere

I SUMOpix tog vi også programmeringsopgaver ind, og det betød at der i perioder var rigtig meget at lave, og derfor ansatte vi to ekstra programmører i en travl periode. Dem måtte vi dog lade gå igen, da der pludselig var mindre arbejde fra eksterne kunder, og det var en ret dyr proces med opsigelsesperioder osv.

I dag arbejder jeg med en række freelancere i stedet, og jeg har også allieret mig med nogle timebaserede konsulenter, som kan hjælpe mig med de opgaver jeg ikke selv har kompetencer eller tid til. Det betyder, at jeg er mere fleksibel, og dermed hurtigt kan skalere op og ned, når der pludselig ophober sig nogle opgaver.

Det betyder større fleksibilitet.

Jeg nyder at være geografisk uafhængig sammen med min kone og vores lille søn, og så længe vi har en hurtig bredbåndsforbindelse er det let at sende selv store grafikfiler og dokumenter rundt om jorden til freelancere. Fiverr har jeg brugt en del til at finde folk til at hjælpe med alt fra grafik og design til research på opgaver.

Fra et projekt til større risikospredning

Idag har jeg valgt at sprede mig over lidt flere projekter. Dels for at lave lidt risikospredning, og fordi jeg elsker at starte nye projekter op. Så lever af ”mange bække små” som man siger.

Det hele køres online, og så længe jeg har en stabil og god internetforbindelse, så kan jeg holde det kørende. Det blev lettere for et par måneder siden, hvor teleselskabet 3 valgte at inkludere USA i deres mobilabonnement, så man ikke er afhængig af lokale simkort og brebåndsforbindelser.

Projekterne spænder fra en engelsk Youtube kanal om vores livsstil til online marketing konsulenttimer, hvor jeg hjælper andre netbutikker med online marketing og datahåndtering.

Et godt råd…

Mit råd til nye iværksættere er at sørge for at være meget grundig med at tænke over hvad det faktisk er man går og drømmer om.

For min lille familie var det at kunne rejse og have mulighed for at opleve verden. Det behøver man ikke en stor virksomhed med mange ansatte for, tværtimod er det blevet meget lettere at udleve den drøm efter vi kom ud af vores gamle virksomhed, og i stedet arbejder med vore egne netprojekter.

Så tænk godt over hvad du gerne vil opnå ved at være selvstændig, måske kan du faktisk gøre det du drømmer om allerede nu, i stedet for først at opbygge en stor virksomhed, sælge den og så starte på din drøm.

 

 

Loading Facebook Comments ...