Få optur med dit eget firma – sådan gør du!

Overvejer du at kombinere studielivet med en virksomhed? Vil du hellere være din egen chef i stedet for at knokle på en café til mindstelønnen? Du er bestemt ikke alene. Der er nemlig i højere grad flere studerende, der begiver sig ud i et iværksættereventyr sideløbende med studiet, viser en undersøgelse fra 2016. Faktisk er der dobbelt så mange som for kun ganske få år siden, hvilket indikerer, at flere unge forsøger at skabe deres egen drøm i stedet for at hjælpe andre med at bygge deres. Har du en drøm om at starte din egen business ved siden af studiet med den hensigt, at det måske kan blive til mere på sigt, får du her en tjekliste til, hvilke ting du skal have styr på.

Få et CVR-nummer

Helt fundamentalt er der nogle formelle omstændigheder, der skal være på plads, før du kan kalde dig virksomhedsejer. Det kræver ikke det store, men vil du tjene penge og være succesfuld, kommer du ikke til at ligge på den lade side – og det kan meget vel betyde, at du ikke har den fornødne tid til studierne. Før du trykker på start-knappen, skal du gøre op med dig selv, om du vil gøre det på deltid eller fuldtid. Har du en formodning om, at du kommer til at tjene mere end 50.000,-, skal du have et CVR-nummer, hvilket er et virksomhedsnummer. Antager du, at du kommer til at tjene mindre om året, er det ikke nødvendigt. Skal du handle med B2B, er du dog mere attraktiv, da dine kunder kan trække momsen fra. Få derfor et CVR-nummer uanset hvad. Så er du også parat til at skalere op.

Læg en forretningsplan

Det er svært at bage en rigtig god kage første gang uden en opskrift. Det samme gør sig gældende, når du skal drifte en rentabel og profitabel virksomhed. Læg derfor en forretningsplan, hvor du nedfælder alle tænkelig og utænkelige scenarier. Hvem tager sig af regnskab, markedsføring og kundeservice? Hvad gør du, hvis en kunde klager? Hvilken bank skal du have? Hvordan skal økonomien se ud om tre år? Hvordan skaffer du kapital? Alt skal være med her. Det er ret tungt at komme igennem, men ikke desto mindre er det ekstremt nødvendigt. Så er du gearet og ikke mindst forberedt på fremtiden. Gør dig selv en tjeneste at lægge en god forretningsplan. Det betaler sig i sidste ende. Inddrag endelig andre, der har været i dine sko og lukrér på deres erfaringer.

Få konkrete tips til at lægge en mere komplet forretningsplan.

Hav helt styr på dit produkt eller service

Uanset om du tilbyder produkter eller services, skal du have helt styr på alt fra pris til portefølje. Har du mange billige produkter, skal du her huske at regne fragt med i dit regnestykke. Ellers risikerer du at stå uden avance på dit produkt. Det er relativ simpel matematik, hvor du naturligvis skal forsøge at prissætte dine produkter eller services således, at de er konkurrencedygtige og profitable.

Sørg for at have kapital nok

Der skal typisk penge til at drive en virksomhed. Særligt når der er tale om salg af produkter. Skal du leve af konsulentydelser, skal du stadig have penge til en hjemmeside, hosting, domæne, e-mail og meget andet. Måske også nogle visitkort. Intet er gratis. Det nytter ikke noget, at du køber en masse produkter, men glemmer markedsføring i din ligning. Det hele koster. Sørg derfor at have nok startkapital.

Vælg selskabsform

Når du stifter en virksomhed, er der flere typer at vælge mellem. Da du er studerende, er det måske ikke så relevant at tale om A/S, da det kræver en kapital på minimum 500.000,- samt en direktion. Vi kan dog tale om enkeltmandsvirksomhed, hvilket er gratis at stifte. Det koster heller ikke en krone. Det gør et IVS præcist – altså 1 krone at stifte, hvilket betyder Investeringsselskab. Her er intet krav til direktion. Det er der dog, hvis du er lidt mere ambitiøs og vælger at stifte et ApS, Anpartsselskab. Her skal du have mindst 50.000,- i indskud samt udpege en direktion til at lede selskabet. Men er det kun dig og en kammerat, kan du starte med et IVS og eventuelt skalere op til ApS senere hen. Holder du kortene tæt og går solo, er en enkeltmandsvirksomhed helt fint.

Det rigtige navn gør en forskel

Det lyder måske lidt som en kliché. Men det rigtige navn kan vitterligt gøre en forskel. Vil du gøre opmærksom på dig selv, kan du med fordel vælge et catchy navn, der hænger ved. Test derfor i en domænetester, om dit firmanavn er ledigt. Brug gerne din kreativitet. Har du en god idé, men viser det sig at være optaget, bør du måske overveje at finde på et nyt. Kan din hjemmeside ikke hedde det samme som dit navn, bliver det lidt forvirrende for dine potentielle kunder – og ikke mindst svært at finde dig på Google. Hertil skal du også bruge et fedt logo, der siger noget om din virksomhed. Det skal gerne kunne stå alene og stadig være nogenlunde genkendeligt.

Husk også det kedelige…

Stifter du en virksomhed, hvor du har ansatte eller bil, skal du faktisk også have forsikringer til din ansatte. Disse er lovpligtige. Det er kedeligt, men virkelig nødvendigt den dag, du står med håret i postkassen. Husk det.

Tryk på start-knappen!

Go go go!!! Du er nu klar til at blive den mest awesome iværksætter på hele studiet. Alle vil være dig og arbejde for dig! Udlev din egen drøm i stedet for at hjælpe andre med at udleve deres.

Held og lykke med det!

Af Dennis Wormark Larsen, serieiværksætter og stifter af Webshop Guru, Wordmark.dk, Lillesabba, Sylap41.dk og WeLink ApS.

Loading Facebook Comments ...