3 ting førstegangs-iværksættere ofte glemmer

Der er mange bolde i luften når man er iværksætter, og derfor glemmer man let at passe på sig selv i processen, som kan strække sig over en årrække. Det er derfor vigtigt at tænke langsigtet, og her er tre råd som kan hjælpe.

At skabe sig et sikkerhedsnet

A-kasser er ikke kun for lønmodtagere, tværtimod.

Det giver en god økonomisk tryghed, så man ikke er tvunget på dagpenge hvis man skulle ophøre med at være selvstændig. Krifa Erhverv har fx. en række tilbud, der kan være nyttige i både opstarts- drifts- og potentielt ophørsfasen for din virksomhed. Det være sig gratis adgang til lokale virksomhedsnetværk eller vigtig rådgivning i de mange faser, hvor man konstant skal lære sig nye færdigheder på rekordtid.

Her er det skønt med adgang til erfarne rådgivere, som har hjulpet mange andre igennem lignende problemstillinger, og dermed kan yde en bedre rådgivning end svigerfar eller naboen.

Som selvstændig ildsjæl er det nemt at glemme risikoen associeret med at starte virksomhed. Al den fokus på virksomhedens succes kan godt foregå på bekostning af din egen sikkerhed, og derfor er det vigtigt at dække sig ind.

Det betyder ikke, at du forventer fiasko, eller ikke tror nok på dit projekt – snarere at du er bevidst om, at enhver der begiver sig i kast med et så personligt projekt som virksomhedsstiftelse, får en grad af snæversyn, som der skal kompenseres for.

Med et sikkerhedsnet under er der faktisk bare større råderum for at tage chancer.

Tro ikke du kan (eller skal) gøre alt selv

Det vil hurtigt gå op for dig at det ikke bare er hårdt at tage for meget arbejde på sig selv – det er også en dårlig strategi. Det nytter ikke noget, at investere hele sit væsen og fritid nu og her, hvis du går ned med stress om et år.

Ligesom en A-kasse giver et økonomisk sikkerhedsnet, er det vigtigt at forebygge det alt for almindelige ildsjæls-scenarie, hvor man stædigt nægter at give ansvar fra sig eller spørge om hjælp af personlig stolthed – blot for at blive nødsaget til det senere af samme årsag – stolthed.

Der er ingen ydmygelse i af uddelegere arbejde og spørge om råd, det vidner snarere om professionalisme og fremsyn, og er en færdighed man ligeså godt kan lære tidligt som sent.

At opbygge en virksomhed er en langsigtet investering – sørg for at du behandler dig selv efter dén filosofi også.

Husk at have et liv uden for virksomheden

Det tager typisk 3-5 år at starte en levedygtig virksomhed, men et liv rigt på relationer og hobbyer kan desværre erodere langt hurtigere.

Ethvert projekt i den størrelsesorden, vil indskrænke tiden i privaten, men det betyder ikke at alt må ud med badevandet. Du er ikke Steve Jobs – 99% af alle mennesker har brug for mere end en garage, en seng, en lampe og en kop te for at kunne starte et virksomhedsimperium.

Der er intet i vejen med at fokusere hårdt på din virksomhed, så længe du skærer overflødige ting fra. Den dag de essentielle og meningsgivende projekter også ryger, er du måske så bundet op, at du begynder at mangle basale ting som gode venner og kreativ udfoldelse.

Loading Facebook Comments ...